Honden en Katten trimsalon
Chicabella

Get Adobe Flash player

HONDEN

 

Wat houdt trimmen precies in?

Met trimmen wordt bedoeld het knippen, effileren, plukken, scheren, uitdunnen en ontwollen van de vacht. Voor bijna iedere hond is een trimbehandeling van belang. Zowel voor het in model brengen van de hond, als het onderhouden van de vacht. De oude vacht wordt hierbij verwijderd en de nieuwe vacht krijgt dan de kans om weer te groeien. Ook in de winter kan uw hond getrimd worden, de hond heeft meer last van een vieze en natte lange vacht dan een wat kortere vacht en kou. Trimmen is het algemene woord voor de vachtverzorging van uw hond. Bij de trimbeurt hoort ook het knippen van de nagels, het schoonmaken van de oren (indien nodig), en het legen van de anaalklieren.

Wassen:

Hoe vaak mag een hond gewassen worden?

Dit is een vraag die regelmatig gesteld wordt in de trimsalon en hier zijn vaak de meningen over verdeeld. Vroeger werden de honden gewassen met een gewone shampoo en dan is 2x per jaar wassen wel een maximum omdat dit de huid van de hond erg aantast. Een hond heeft een lager ph dan de mens en bevat veel talgklieren die de hondenhuid vet houdt.

Tegenwoordig zijn goede hondenshampoos zo gemaakt dat ze de natuurlijke vetlaag van de hondenhuid niet meer aantasten. En dan mag u in principe een hond wassen zo vaak als u wilt.

Bij langharige honden blijft er veel vuil en stof in de vacht hangen. Dan is het soms noodzakelijk om de hond regelmatig te wassen, zo houdt u de vacht ook mooi. Wanneer een hond een normaal hondenleven leid, dus speelt in bos of park, misschien nog wel eens zwemt in een slootje of zee dan is voor een kortharige hond minimaal 2 keer per jaar wassen toch wel gewenst. Dit om te voorkomen dat de vacht gaat stinken en andere ongemakken.

Knippen en/of scheren:

Bij knippen en scheren wordt het haar alleen ingekort, de haarwortel blijft in de huid zitten. Het knippen en scheren van honden mag alleen toegepast worden bij honden die een vacht hebben met zacht haar. Over het algemeen verharen deze typen vachten niet, maar groeien de haren erg lang door waardoor de vacht gaat klitten. Het verschil tussen scheren en knippen is de lengte van de vacht die overblijft. Voorbeelden van honden die wel geknipt of geschoren kunnen worden zijn Poedels, Malthezers, Yorkshire Terriërs, Bedlington Terriërs, Kerry Blue Terriërs, Boomerhondjes, Shih-Tzu’s etc.

Plukken:

Bij plukken wordt de bovenste, dode haarlaag met wortel en al verwijderd. Dit gebeurt meestal met de hand, maar het kan ook met een trimmesje gedaan worden. Met plukken helpt u de hond met de vachtwisseling op de meest natuurlijke wijze. Als de vacht ‘’rijp’’ is, is het plukken niet pijnlijk omdat het dode haar dan gemakkelijk los laat. Het plukken van de vacht wordt vooral toegepast bij ruwharige rassen als de Bouvier, Bobtail, Schnauzer, Airdale Terriër, Fox Terriër en bij de West Highland Terriër. Een ruwharige vacht met een schaar of tondeus behandelen levert een enorme verandering in structuur van de vacht op. Deze verandering treedt vaak na één verkeerde behandeling al op en is zeer moeilijk of niet te herstellen. Bovendien blijven de dode haren (het dekhaar) zitten en kunnen huidproblemen veroorzaken.

Strippen:

Het strippen van de hond is in principe dezelfde trimtechniek als het plukken. Het enige verschil tussen beide trimtechnieken is dat de hond bij het strippen niet kort geplukt wordt tot op het onderwol, maar slechts de helft van de vacht wordt verwijderd. Hierdoor blijft de hond in een korte harde bovenvacht lopen waardoor de hond er altijd verzorgt bijloopt. Deze trimtechniek wordt vooral toegepast bij West Highland Terriërs, Cairn Terriërs en Bouviers.

Ontwollen:

Het ontwollen van de vacht houdt in dat de vacht van de honden wordt uitgeplukt met de handen. Met het uitwollen van de vacht wordt de onderwol tussen de dekharen weggehaald. De uitwoltechniek mag uitsluitend worden toegepast als de hond in de ruiperiode zit en de vacht vrijwel alleen uit dood haar bestaat. Het toepassen van de uitwoltechniek versnelt de rui en is een goede manier om veel loszittend haar kwijt te raken. Deze trimtechniek is bijvoorbeeld geschikt voor Newfoundlanders, Berner Sennen honden, Retrievers en kruisingen.

Effileren:

Efileren is het uitdunnen of knippen van de vacht met een efileerschaar. Bij deze trimtechniek blijft de haarwortel in de huid zitten. Het uitdunnen van de vacht dient om het reguleren en het in model brengen van overvloedig en voor de hond vaak hinderlijk haar. Deze trimtechniek past men o.a. toe bij de Spaniels, Setters, Golden Retrievers, Flatcoated Retrievers etc.

Nagels knippen:

Nagels knippen bij welk huisdier dan ook is soms nodig. Niet bij ieder dier slijten de nagels op natuurlijke wijze vaak zien we wanneer de dieren ouder worden de stand van de poten veranderd en daardoor kunnen blijven doorgroeien, dus deze moeten dan geknipt worden om ingegroeide nagels te voorkomen. Ook alleen voor nagels knippen kunt u een afspraak maken en de kosten daarvan zijn 5.00 euro.   

Aangesloten bij ABHB